söndag 2 december 2012

Dolcetto – Norra Italiens lilla körsbär

På en spartansk krog i Rom försvinner mina tankar norrut. När servitören tar fram flaskan blir jag glad och lyser upp. Även om de alltid är kul att smaka Lazios varierande utbud finns det vissa klassiker som går att dricka vart än man är.

När jag hör Dolcetto tänker jag på gott vin och Piemontes böljande landskap.  Italien är likt Sverige ett lågt land med skild natur vilket gör att vinerna kan ha olika ansikten. När söder kan vara vilt och vulkaniskt är vinerna från norr eleganta likt en italienare i mörk kostym.

Dolcetto har sitt stora fäste i Piemonte och får ”tävla” mot storheter som Barbera och Barolo. Men Dolcetto betyder ”den lilla söta” vilket gör den mer sympatisk. Med smak av körsbär, lakrits och en varmeftersmak passar den fint till plockmaten. Dolcetto är ett vin man alltid ska ha hemma för det anpassar sig till många maträtter på sitt sympatiska vis.





Cavallottos Dolcetto  är avsett att drickas ganska ungt. Vinet passar utmärkt till lätta förrätter, ost, grillat, salami och skinka. Prova det gärna till kryddiga rätter och tomatbaserad pizza.


Stil: Medelfylligt rött vin
Druvor: 100% Dolcetto
Färg: Rubinröd med violetta reflexer
Doft: Inslag av svarta och röda bär – röda äpplen – lätta inslag av bittermandel och lakrits.
Smak: Medelfylligt med påtaglig smakrik frukt och ett lätt varmt avslut
Förädling: Druvorna mjukpressas. Jäsning med skal under 12 dagar. Lagring i ekfat från Slovenien i 6 månader. Vinet får sedan vila hos producenten under 8 månader innan det kan köpas.
Producent: Cavallotto, Piemonte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar